Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaHmelj Nordbrau je večletna dvodomna rastlina vzpenjalka iz družine konopljevk. V Sloveniji hmelj gojijo predvsem v Savinjski dolini, uspeva pa vse do nadmorske višine 1500 m. Na ženskih rastlinah, ki jih gojijo v industrijske namene, se razvijajo stožčasti storžki, ki jih že od nekdaj uporabljajo v ljudskem zdravilstvu in za varjenje piva. Hmelj daje pivu grenak okus ter aromo, hkrati pa je naravni antibiotik, zaradi česar služi tudi kot konzervans. V kulinariki se hmelj uporablja za uživanje mladih poganjkov, ki jih odstranimo zgodaj spomladi in so podobni majhnim belušem, a imajo nekoliko bolj močan okus, odlični so kuhani, praženi in pečeni. Uporabni deli hmelja v zdravilne namene so ženska socvetja (storžki). Ženske cvetove oziroma storžke nabiramo jeseni, ko so rumenkasto zelene barve. Posušeni storžki imajo aromatičen, grenak okus. V glavnem jih uporabljajo za varjenje piva, iz njih pa pripravljajo tudi čaje, prašek in izvlečke za zdravilne namene. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka so cenjen dodatek v balneoterapiji. Hmelj ima pomirjujoče, sedativno in spazmolitično delovanje. V času cvetenja hmelj Nordbrau razvije svetlo rumene do zelene cvetove, plodovi pa so svetlo zelene barve v obliki storžev.
Končna višina: | 8-10 m | |
Lega: | sončna/polsončna | |
Velikost plodov: | srednje debeli storžki | |
Prezimna: | da | |
Prodajna višina: | 30-50 cm | |
Čas obiranja: | jesen | |
Velikost lončka: | Q15 | |
Teža rastline: | 2 kg | |
Čas cvetenja: | april - maj | |
Barva cvetov: | rumeno-zeleni | |
Barva plodov: | svetlo zelena | |
Okus: | cvetlično grenkoben | |
Samooplodna: | da |