Nakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
RegistracijaHmelj Chinook Humulus lupulus je vzpenjalka, ki spada v družino konopljevk in izvira iz Združenih držav Amerike. V Sloveniji hmelj gojijo predvsem v Savinjski dolini, uspeva pa vse do nadmorske višine 1500 m. Na ženskih rastlinah, ki jih gojijo v industrijske namene, se razvijajo stožčasti storžki, ki jih že od nekdaj uporabljajo v ljudskem zdravilstvu in za varjenje piva. Hmelj daje pivu grenak okus ter aromo, hkrati pa je naravni antibiotik, zaradi česar služi tudi kot konzervans. V kulinariki se hmelj uporablja za uživanje mladih poganjkov, ki jih odstranimo zgodaj spomladi in so podobni majhnim belušem, a imajo nekoliko bolj močan okus, odlični so kuhani, praženi in pečeni. Uporabni deli hmelja v zdravilne namene so ženska socvetja (storžki). Ženske cvetove oziroma storžke nabiramo jeseni, ko so rumenkasto zelene barve. Posušeni storžki imajo aromatičen, grenak okus. V glavnem jih uporabljajo za varjenje piva, iz njih pa pripravljajo tudi čaje, prašek in izvlečke za zdravilne namene. Zaradi svojega pomirjevalnega učinka so cenjen dodatek v balneoterapiji. Hmelj ima pomirjujoče, sedativno in spazmolitično delovanje. Za sorto Chinook, ki je namenjena grenkobi in aromi, je specifična grenkoba in pikantna aroma po borovcih z rahlim priokusom grenivke. Namenjen je za grenkobo in aromo. Vrednost alfa kisline je okoli 11%.
Končna višina: | 3-4 m | |
Lega: | sončna/polsončna | |
Velikost plodov: | srednje debeli storžki | |
Prezimna: | da | |
Prodajna višina: | 40-60 cm | |
Čas obiranja: | jesen | |
Teža rastline: | 2 kg | |
Barva plodov: | rumenkasto zelena | |
Samooplodna: | da | |
Oblika rasti: | vzpenjalna |