KAJ MORAMO VEDETI PRED SAJENJEM JAPONSKE KUTINE
POTREBNI MATERIAL ZA SAJENJE JAPONSKE KUTINE
ČAS SAJENJA JAPONSKE KUTINE
- Sadike japonske kutine je najbolje saditi v času mirovanja. Ker pa je aronija običajno vzgojena v loncu, jo lahko sadimo skozi celo leto.
- Japonsko kutino prvo leto občasno po potrebi zalivamo.
PRIPRAVA SADIKE JAPONSKE KUTINE ZA SAJENJE
- Ob sajenju sadiko japonske kutine prikrajšamo na 60 cm (v nadaljevanju).
- Japonsko kutino pred sajenjem namočimo za 2 - 4 ure v vodo.
- Sadika v loncu lahko počaka na kasnejše sajenje, le zalita mora biti.
- Posebnost: sadika japonske kutine je izrazito nezahtevna rastlina tako na vročino kot na mraz
SAJENJE JAPONSKE KUTINE
PRIPRAVA SADILNE JAME
- Sadilno jamo je priporočeno izkopati že nekaj dni pred sajenjem. Širina jame naj bo 30-40 cm in globina 25-35 cm.
- Pri sajenju več aronij v vrsto, naj bo sadilni razmik vsaj 1,5 m. Medvrstna razdalja naj bo 2 m.
- Pri izkopu jame ločimo zgornjo rodovitno plast od mrtvice - na ločena kupa.
- Japonska kutina je popolnona nezahtevna, uspeva na vseh tipih zemljišč, predvsem pa rabi sončna in odcedna tla.
SAJENJE JAPONSKE KUTINE - Slika 1
- Na dno izkopane jame položimo zgornjo rodovitno plast zemlje obrnjeno s travno rušo navzdol. Nato na dnu jame damo mešanico komposta, šote ter zemlje in vse narahlo potlačimo z nogo.
- Sadiko japonske kutine postavimo v jamo in obložimo z vrtno zemljo. Dodamo naravno organsko gnojilo (0,5 kg) ali hlevski gnoj (2 kg) ter šoto. Koreninska gruda ne sme biti v direktnem stiku z gnojilom.
- Jamo do vrha napolnimo s preostankom zemlje, jo potlačimo in zalijemo.
- Sadika japonske kutine naj bo posajena 5 cm globlje, kot je rasla v loncu.
- Sadiko prvo leto nujno po potrebi zalivamo.
Slika 1: Skica sajenja japonske kutine
PRVI REZ JAPONSKE KUTINE OB SAJENJU
- Sadiko japonske kutine je potrebno ob sajenju nujno prikrajšati na 60 cm (Slika 2). S tem spodbudimo rast sadike in novih poganjkov v naslednjem letu.
- V začetku rasti grma pustimo le 1 - 2 kvalitetna poganjka.
Slika 2: Prvi rez japonske kutine
Opis je pripravila: Anica Brinc, ing. kmetijstva